Környezetbarát felületkezelés

BIZTONSÁGOS FAPADLÓ AZ OTTHONODBAN

Vajon milyen hatások érik a parkettádat élete során?

Miért annyira fontos, hogy parkettád környezetbarát anyagokkal készüljön?

Jelzések, amelyek garantálják fapadlód biztonságosságát

parketta
parkettázás
környezetbarát parketta

Szerkezeti építőanyagokra használt minősítés. Ez a szervezet azt vizsgálja, hogy a beltéri építőanyagoknak mekkora az illékony szervesanyag kibocsájtása. Ezt a jelzést (EC1-R Plus) csak olyan anyagok kaphatják meg, melyeknek legkisebb a környezetre gyakorolt káros hatása.

Amerika legszigorúbb minősítése A GREENGUARD Certifikáció biztosítja, hogy a beltérre gyártott termékek megfelelnek a legszigorúbb vegyianyag kibocsátási korlátozásoknak – ezáltal eredményezve egészségesebb élettereket.  Szigorúságát az is mutatja, hogy az egész gyártási folyamatot vizsgálja, beleértve csomagolóanyagot is, illetve annak gyártási folyamatát. Biztonságát mi sem jelzi jobban, minthogy gyermekjátékokra is kenhető, nem oldódik ki belőle semmilyen káros anyag, mivel megfelel az EN 71-3 szabványnak.

Építési és dekorációs termékek: fal-, padlóburkolatok, szigetelés, festékek, lakkok olyan illékony szennyező anyagokat bocsátanak ki, amelyek az otthonunkban a levegőben szétszóródnak. Ezeknek a szennyezésnek lehetnek egészségügyi következményei: allergiák, a légzőrendszer, a szem vagy a bőr irritációja, fejfájás vagy akár mérgezés. Az egészségesebb levegő belélegzése érdekében az egyes termékek címkéje útmutatást ad. Az A+ besorolású termékek a legkedvezőbb értékkel rendelkeznek a levegőre gyakorolt hatásuk tekintetében.

BONA Minősített Szakkivitelező

parkettázás

Hatalmas eredmény és megtiszteltetés számomra egy olyan cég szakmai elismerése, mely a sajátomhoz hasonló irányelveket vall a minőség, a szakmai felelősségvállalás és hozzáállás terén. A Bona cég Minősített Szakkivitelezői Programjának köszönhetően biztos lehetsz abban, hogy szaktudásom legjavát nyújtom és rendelkezem minden készséggel és képességgel, amely garantálja az általam végzett munkák minőségét. A Bona Szakkivitelezői Program részleteiről itt olvashatsz bővebben. >>

A parketta felületkezelési módjai

OLAJOZÁS

parkettázás

Az olajozott felület adja vissza legjobban a parketta csodálatos erezetét, általa érezheted legközelebb magadhoz a burkolat természetességét, valódiságát. Az olaj a fapadló felső rétegébe szívódva teszi azt ellenállóvá, így kapja meg a megfelelő védelmet a mindennapi használattal szemben.

Az olajozás napjaink egyik modern és előremutató felületkezelési megoldása, mégis évszázados tradíciókra nyúlik vissza és legtöbb fafajta esetében biztonsággal alkalmazható.

Az olajozott fapadló előnyei

KÖRNYEZETBARÁT

A piacon kapható felületkezelő anyagok közül jelenleg a parkettaolajokból elérhető a legjobb környezetbarát választék, szemben a parkettalakkok kedvezőtlenebb lehetőségeivel

LOKÁLISAN JAVÍTHATÓ

Apróbb felületi sérülés esetén nincs szükség a helyiség kiürítésére a teljes területű csiszolás miatt, elegendő csak a sérülés helyét javítani és újra olajozni

EGYSZERŰEN MEGÚJÍTHATÓ

Az olajozott padló nagy előnye, hogy évenkénti egyszerű felületi átolajozással a felület akár évtizedekig megőrzi eredeti szépségét elszíneződés nélkül

Hogyan készül az olajozott parketta?

A fa típusának megfelelő csiszolási technológiai előírások betartásával természetesen elérhető egy tökéletes simaságú felület. Az olajat egy kimondottan erre a feladatra specializált géppel kell a parkettára felhordani. A néhány órás száradást követően rákerülő második olajréteg már kevésbé szívódik be, hiszen a parkettánk “telítődött”, ezért a felesleges olajat a felületről vissza kell törölni ugyanerre a gépre helyezett speciális törlőrongy segítségével. Az olajozott felület 48 óra elteltével járható.

+ 1 TIPP: A második olajrétegre opcionálisan felhordható plusz egy viaszréteg, melynek segítségével még hosszabb távú tartósság érhető el

+ 2 TIPP: Ha gyárilag felületkezelt olajozott parkettát választottál, abban az esetben is lehetőséged van egy további plusz viaszréteg felvitelére, mely szavatolja a hosszabb időtállóságot

Megfelelő minősítéssel rendelkező környezetbarát olajok gyártói

parkettázás

LAKKOZÁS

A lakkozás a legközismertebb felületkezelési módszerek közé tartozik az utóbbi ~40 évben. A lakk tulajdonképpen egy “műanyag bevonat”, amely hivatott megvédeni a fapadlónk szépségét-tisztaságát. A parkettalakkok nem szívódnak a fába, hanem azok felületén tapadnak meg és keményednek ki.

Ez a fajta segédanyag így teszi ellenállóvá fapadlónkat a mindennapi használattal szemben.

Miben tér el a lakkozott felület az olajozott felülettől?

Az lakkozott felület abban tér el az olajozott felülettől, hogy  védőrétegként bevonatot képez a felületen, tehát a parketta nem szívja fel, mint az olajat. Előnye, hogy a lakk fajtájától függően a fénye és színe is tetszés szerint variálható, viszont a használatból adódó felületi sérülések, karcok ebben az esetben lokálisan nem javíthatók, kizárólag a teljes felület átlakkozása vagy újbóli lecsiszolása nyújthat esztétikus megoldást.

parkettás

Hogyan készül a lakkozott felület?

A lecsiszolt parkettára több módszerrel vihetjük fel a lakkot, speciális lakkozóhengerrel, ecsettel vagy applikátorral. Az alapozó lakk és az első lakkréteg száradása után következik egy köztes csiszolásnak nevezett művelet, mellyel a lakk által felhúzott szálakat csiszoljuk vissza (a környezetbarát vizesbázisú lakkok minden esetben felhúzzák a fa szálait, hiszen a lakkban lévő víztartalomra reagálva ezek a szálak megdagadnak)
A második lakkréteg felhordását egy alapos porszívózás előzi meg, így érhető el a tökéletes minőségű lakkozott felület.

Megfelelő minősítéssel rendelkező környezetbarát lakkok gyártója

parkettázás

Az oldószeres lakkok ideje lejárt!

Ma már minden szakember számára adott a lehetőség, hogy ügyfeleinek a lehető legkedvezőbb tulajdonságokkal rendelkező felületkezelési megoldásokat ajánlja. Ennek ellenére még mindig vannak, akik oldószer bázisú lakkokat használnak a felületkezelés egyetlen opciójaként. Tudnod kell, hogy az oldószeres lakk tönkreteszi az egészséget és nagy mértékben szennyezi a környezetet.  

Biztos lehetsz benne, hogy munkáim során csak olyan gyártók termékeit és segédanyagait használom, melyek megfelelő KÖRNYEZETVÉDELMI MINŐSÍTÉSSEL rendelkeznek.