10+1 tulajdonság, ami egy precíz, és megbízható szakember ismérve

Amíg kis hazánkban mindenki szakemberhiányról beszél, körbenézve mégis azt láthatjuk, hogy kismillió szaki próbálja így vagy úgy eladni nekünk a munkáját több-kevesebb sikerrel. Ha lakásfelújításra vagy építkezésre kerül a sor, egy félresikerült szakemberválasztással jó nagy kalamajkába kerülhetünk anyagi és sok egyéb szempontból. Oké, de honnan tudhatná egy laikus, hogy mi alapján válasszon megfelelő szakismerettel rendelkező kivitelezőt? Ebben próbálok néhány támpontot adni neked ebben a cikkben, hogy a lehető legjobb embert sikerüljön kiválasztanod.

1) Megjelenés

Ha a hozzád érkező szakember megjelenése, egy hajléktalan emberéhez hasonló, akkor biztosíthatlak róla, hogy nem őt keresed. Attól, hogy valaki kétkezi munkát végez, bizony adhat magára. Gondolj csak bele, ha valaki a megjelenésére nem igényes, akkor mennyire igényes a munkájára?

2) Öltözet

Ez a pont szoros összefüggésben van az előző pontban foglaltakkal. A mai világban rengeteg munkaruházati bolt fellelhető mind virtuális, mind kézzel fogható formában is. Az időhiány nem kifogás, ha valakit érdekel valami, akkor foglakozik vele. A kilyukadt melegítő gatya, illetve a makkos lépő nem a legjobb kombináció a munkavégzéshez. Ezek a ruhák nem alkalmasak az építőipari munkákra, és szerintem a kőműves-dekoltázs kifejezés megjelenése szorosan összefüggésbe hozható ezekkel a ruhadarabokkal (kinyúlt melegítő gatya).

3) Tisztaság

Ha kiérkező mester a segédanyagot a saját melósruháján hozza ki az ott honunkba, és ’ne adj Isten még színt is lehet választani a ruhájáról, akkor merüljön fel a kérdés bennünk, vajon hány takarító csapat fog kelleni a munka befejeztével, hogy a lakásunkat ismét formába hozza. Engem személy szerint bosszant és undorral fog el a mocsok, a por körülöttem, ezért figyelek, hogy mindig a lehető legtisztábban dolgozzak. Persze én sem válok fénnyé holnap, az én munkás ruhám is koszos tud lenni, de azért van egy határ, amit sosem várok meg és inkább lecserélem a munkás ruháimat legalább évente 1 alkalommal.

4) Szagok

Ha egy szakinak nem illata van, hanem szaga, az megint a munka minőségéről árulkodik. Attól az embertől, aki nem ad magára, ne várj csodát a munkájában, mert biztos csalódni fogsz. Ha magára nem igényes, a környezetére biztosan nem lesz az.

5) Munkásautó

A szakik közt vannak nagyothallók, mert a MUNKÁSautó fogalmát valószínűleg félre hallották, és KUKÁSautónak aposztrofálták. A hangzása valóban egyezik a magánhangzók miatt, de a tartalma már a legkevésbé sem. Némelyik szakmunkás autóját megnézve, vagy méginkább BELENÉZVE bizony egy vizuális apokalipszist látunk. Sokszor olyan állapotok vannak ezekben az autókban, hogy egy szem búza simán kicsírázna benne, mert kitakarítva nem igen volt, valamint gigászi benne a kupleráj. Véleményem szerint a munkásautó az illető hozzáállását hűen tükrözi a rend, és a tisztaság fogalmáról. Ugyan csak ide vág a következő pontunk, ami nem más, mint

6) Szerszámok tisztasága

Ha valaki a szerszámai tisztaságára nem figyel, az a te lakásod tisztaságára sem fog, ebben teljesen biztos lehetsz. Mi szakmunkások a szerszámainkból élünk, ezek a gépek sokszor egy kisebb vagyonba kerülnek, úgyhogy ezen igazán lemérhető a nemtörődömség foka.

Külföldön bevett szokás, hogy a tulaj több szakembert kihív egy időben a munka felmérésére, majd a munkamegbeszélés után lekíséri a kiérkező szakikat az autóikhoz, és megkérik, hogy nyissák ki azokat. Az ott látott káosz vagy rend azonnal eldönti kié a munka.

Egyszerű módszer a hozzáállás lemérésére, de sajnos itthon sajnos MÉG nem divat, hogy ilyen módon IS teszteljék a szakikat.

7) Kommunikáció

A munkájáról beszélő szakmunkás, ha nem tudja érthetően átadni neked a mondanivalóját, akkor saját maga sem érti, hogy miről beszél. A szaktudás lemérésére elég nagy esélye van a megrendelőnek, ha a felmérés során erre is odafigyel. A felszínes, esetleg érthetetlen kommunikáció mindig legyen intő jel, hogy a szakmunkás nincs éppen a helyzet magaslatán.

8) Pontosság

Egy szakmunkás időbeosztása sok területen meg tud csúszni, kezdve a forgalomtól, a nem várt helyzetekig. Ilyen nem várt helyzet lehet az, amikor egy megbeszélt munkálat valamilyen engedély hiányában megcsúszik, vagy az előző munkafolyamatok „csúszásai” úgymond összeadódnak. Ha az esetleges késésről vagy időpont eltolás lehetőségéről, nem tud valaki egy másik embert időben tájékoztatni, akkor az megint csak a nemtörődömség fokmérője. Tudni kell, hogy az építőiparban az időfaktor a legszűkebb keresztmetszet, rengeteg brigád és egyéni szakember dolgozik egymás után szoros időbeosztással. Ha valahol megcsúszik a folyamat, az az utána következő összes szakmunkásnak az időbeosztását eltolja. Ezzel mindaddig nincs semmi baj, ameddig erről időben megtörténik a tájékoztatás, így van lehetőség a munkák átszervezésére.

9) Árajánlat

Egy részletesen kidolgozott ajánlatot látva betekinthetünk a felhasználásra kínált anyagok minőségébe, illetve hogy melyik munkafolyamat mit tartalmaz. Fontos része a munkás kiválasztása során az árajánlat részletességének, nyelvezetének a minősége (gondoljunk itt a megfelelő helyesírásra), hiszen egy megfelelően megírt árajánlat a precizitást tükrözi, illetve a későbbi viták elkerülése miatt is szükség van rá.

10) Feltételek egyeztetése

Szintén egy jó úgymond „próbatétel” lehet. Ha valaki minden mindegy alapon el akar vállalni egy munkát, akkor az gyanús. Gyanús, hogy miért ér rá azonnal, és miért nincs munkája. Ritkán megesik velem is, hogy a „jó fej” megrendelő „időben jelzi”, hogy holnap reggel nem tudok menni, akkor előfordulhat olyan, hogy az ember rögtön el tudja vállalni a munkát, de valljuk be ez felér egy telitalálatos lottószelvénnyel. A feltételek egyeztetésére azért van szükség, mert így megfelelően felkészülhet a mester, hogy az adott munkához mire van szükség ahhoz, hogy a legjobb minőséget tudja szakszerűen szállítani.

+1) Leinformálhatóság

Aki leinformálható a világhálón, vagy a socialmedia felületeken, vagy a cégjegyzékben az a szaki garanciát is fog adni a munkájára, hiszen nincs titkolnivalója. Ez pedig egyet jelent azzal, hogy hosszútávon gondolkodik, és ezért nem akar átverni.

A fentieken kívül természetesen rengeteg apró szempont is szerepet játszhat abban, hogy végül kit engedünk be a lakásunkba bármilyen szakipari munkavégzésre. Sajnos nagyon nagy a minőségbeli szórás, de ha a legkisebb eséllyel szeretnénk csalódni egy kivitelező munkájában, akkor fentiek mindig jussanak eszünkbe, amikor egy szakit megbízunk egy adott munkával.

Tetszett a cikk? Oszd meg!

Facebook

Ezeket olvastad már?